Veiligheid is geen toeval – het is een bewuste keuze die we elke dag opnieuw maken. Om die keuze makkelijker, zichtbaarder en effectiever te maken, introduceren we het nieuwe veiligheidsbord in onze keten, schaftwagens en units op onze projecten. Dit bord is geen versiering aan de muur, maar een praktisch hulpmiddel dat centraal staat tijdens de startwerk en dagstart en ons helpt risico’s beter te herkennen, alarmprocedures te begrijpen en onze gezamenlijke veiligheidsdoelen (IK-waardes) scherp te houden.
Tijdens deze toolbox nemen we jullie mee in het hoe en waarom van dit bord. Wat staat erop? Hoe gebruiken we het? En vooral: hoe helpt het ons om veiliger te werken en veiligheid nóg zichtbaarder te maken op de werkvloer?
Het veiligheidsbord geeft jou als uitvoerende medewerker in één oogopslag de belangrijkste info om veilig te kunnen werken. Denk aan risico’s, welke werkzaamheden er vandaag of deze week gebeuren, en wat je moet doen bij een noodgeval. Het bord hangt tijdens het hele werk in de keet, schaftwagen of unit en wordt gebruikt tijdens startwerk en de dagstart. Zo weet iedereen wat er van hem/haar verwacht wordt en waar op gelet moet worden. De projectleider of (hoofd)uitvoerder zorgt ervoor dat het bord aanwezig is en dat de informatie erop klopt en actueel is.
Locatie Alarmkaart Algemene informatie |
Bespreek het bord bij elke dagstart
Loop elke ochtend samen het bord door. Zo is iedereen op de hoogte van de werkzaamheden, risico’s en belangrijke info voor die dag.
Houd de informatie actueel
Pas het bord aan als er iets verandert – zoals de planning, risico’s, PBM’s, BHV namen en telefoonnummers. Verouderde informatie kan verwarring of onveilige situaties veroorzaken.
Maak het bord zichtbaar en bereikbaar
Hang het bord op een centrale plek in de keet of schaftwagen waar iedereen er makkelijk bij kan. Zo blijft het onderdeel van de dagelijkse werkroutine.
Gebruik het als praatplaatje
Gebruik het bord bij werkoverleggen, toolboxen of korte evaluaties. Het helpt om samen scherp te blijven op veiligheid.
Zorg voor duidelijkheid en eenvoud
Schrijf kort en helder. Gebruik pictogrammen of foto’s waar mogelijk. Hoe makkelijker het te begrijpen is, hoe beter het werkt.
Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.