Peter Dekkers
13. Safety Alerts
 >  Struikelincident bij aanbrengen aardkabel
Wat is er gebeurd?

Op maandag 30 juni 2025 werkte A.Hak, in opdracht van SPIE, aan het leggen van hoogspannings- en aardkabels op hoogspanningstation Hapert. Tijdens het trekken van een aardkabel van ongeveer 100 meter raakte een medewerker gewond doordat hij struikelde en viel. 

Wat ging er mis?
De kabel zat op een kabelhaspel. Normaal gebruik je bij het afrollen een haspelwagen, maar die was er op dat moment niet. In plaats daarvan werd een stalen pijp door de haspel gestoken, en deze rustte op de lepels van een mobiele graafmachine om zo de kabel af te rollen.

Tijdens het afrollen van de aardkabel begon de haspel op de lepels te schuiven. Een medewerker zag dit gebeuren en probeerde in te grijpen door het haspel terug te duwen, maar merkte snel dat dit geen effect had. Hij besloot daarop om uit de gevarenzone (‘line of fire’) te lopen terwijl het haspel langzaam van de lepels afkwam. Terwijl hij wegliep gleed hij langs de rand van de sleuf en viel. Daarbij kwam hij ongelukkig terecht op zijn rechterarm of pols. 


Oorzaken

Onvoldoende werkvoorbereiding:
Binnen het projectteam was onduidelijk of de aardkabels binnen de scope vielen. Daardoor is dit werkdeel niet goed voorbereid.

Afwijken van standaard werkwijze zonder borging:
In plaats van de gebruikelijke haspelwagen is een graafmachine ingezet, zonder voorafgaande risicoanalyse of afstemming.

Praktische keuze buiten de werkwijze om:
De beschikbare haspelstoelen bleken niet geschikt voor dit zware haspel.  Er is gekozen om door te werken met beschikbaar materieel, ondanks dat dit afweek van de afgesproken veilige werkwijze. Dit had voorkomen kunnen worden door het juiste materieel (haspelwagen) tijdig op locatie te krijgen.

Leerpunten
  • Wijk nooit af van een werkwijze zonder risicoanalyse en afstemming
    Afwijken van een standaard werkmethode mag alleen na een taak-risicoanalyse (TRA) én overleg. In dit geval is zonder overleg een alternatieve oplossing gekozen, zonder de aanvullende risico's goed in kaart te brengen. Dit had voorkomen kunnen worden door samen een TRA op te stellen en goedkeuring te vragen.

  • Zorg voor duidelijke werkafspraken en scope-afstemming vooraf
    Onduidelijkheid binnen het projectteam over wie verantwoordelijk is voor het leggen van de aardkabel heeft geleid tot onvoldoende voorbereiding. Tijdens de overdracht naar de uitvoeringsfase moet de scope van het werk nadrukkelijk doorgenomen worden met het projectteam: projectleider, werkvoorbereider en uitvoering.

  • Veiligheid gaat altijd boven voortgang – wacht op geschikt materieel
    De keuze om door te gaan zonder haspelwagen was bedoeld om het werk niet te vertragen, maar leidde juist tot een onveilige situatie. Als middelen ontbreken, stop dan tijdelijk het werk en overleg. Veilig werken is belangrijker dan snelheid.

  • Ga nooit alleen naar een arts of spoedpost – altijd melden en samen gaan
    De medewerker is zelfstandig naar het ziekenhuis gegaan zonder dit te melden. Dit brengt onnodige risico’s met zich mee, bijvoorbeeld bij verergering van letsel onderweg. Meld elk incident direct aan de uitvoerder of site manager en ga nooit alleen op pad na een ongeval.

Maatregelen > Wat moet je doen?
  • Wijk niet af van procedures of instructies, ook niet “even snel”. Twijfel? Stop het werk en overleg.
  • Gebruik alleen goedgekeurd en geschikt materieel
  • Meld elk incident of onveilige situatie direct bij je uitvoerder of site manager
  • Grijp nooit in bij onstabiele of gevaarlijke situaties – neem afstand en waarschuw
  • Je veiligheid gaat voor. Probeer niet zelf iets te stoppen of tegen te houden als er risico is op letsel.
  • Als je niet zeker weet wat je moet doen of of het veilig is – stop. Bespreek het met je collega’s of uitvoerder.

Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.