Peter Dekkers
13. Safety Alerts
 >  (vervolg) Incident losschieten draadklem
Inleiding

Recent heeft er een incident plaatsgevonden waarbij de lierdraad uit een tijdelijk aangebrachte draadklem is geschoten. De lierdraad zwiepte weg en kwam tegen de hand van een medewerker terecht waardoor letsel is ontstaan aan het bovenste kootje van de rechter ringvinger. Onderstaande foto's laten de ingezette klem zien. 

Trekproef

Om zeker te zijn dat deze toepassing veilig is in gebruik heeft er een trekproef plaatsgevonden. Het doel van deze proef was om te bepalen of deze toepassing onder normale omstandigheden sterk genoeg zou zijn.  De tests zijn uitgevoerd met als uitgangspunt dat de opstelling meer dan 5 ton aan kracht moet kunnen hebben. Dit is de maximale trekkracht van onze eigen lieren. 

Resultaat:

1. Kabel met geperste trekogen. Resultaat: 10460 kilogram;
2. Kabel (met op eind een laspunt) met draadklem gemonteerd met momentsleutel (voorschrift fabrikant). Resultaat: 7600 kG;
3. Kabel (met op eind een laspunt) met draadklem gemonteerd met slagmoersleutel (2800Nm) Resultaat 8800 kilogram.

In de praktijk is een laspunt (zoals op de foto rechts) echter niet aanwezig als er een reparatie wordt uitgevoerd aan een kabel. Het uiteinde wordt dan bij elkaar gehouden met een stuk tape. Ook deze situatie is getest met als resultaat:

1. Kabel met draadklem gemonteerd met een slagmoersleutel. Het uiteinde van de kabel ingetaped. 7300 kilogram;
2. Kabel met draadklem gemonteerd met slagmoersleutel. Bij deze opzet is een stuk van de tape in de klem terecht gekomen (ca 1,5 cm tape in de klem). Resultaat: 5000 kilogram.

Maatregelen > Wat te doen?

Op basis van de trekproef kunnen we concluderen dat:

  1. De draadklem werkt als deze goed is gemonteerd. Als er tape tussen de klem komt te zitten bij de montage zien we echter dat dit een aanzienlijk verschil maakt. De trekkracht wordt dan 5000 kilo afhankelijk van de hoeveelheid tape tussen de klem. Het kan dus zijn dat de klem bij een lagere trekkracht loskomt;
  2. Een geperst trekoog biedt het beste resultaat.

Op basis hiervan doet de directie de volgende instructie uitgaan:

  1. Een geperst trekoog moet in de basis worden ingezet;
  2. De lierdraad moet altijd vooraf visueel gecontroleerd worden. Bij schade aan de lierdraad nooit starten;
  3. Een draadklem mag alleen worden toegepast als tijdelijke oplossing bij herstel van een beschadiging om één trek af te kunnen maken. Hierbij moet aantoonbaar zijn dat de draadklem goed is vastgezet en voorbelast (goed gemonteerd + geen tape tussen de klem + voorbelasting = starten werkzaamheden).

Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.