Tijdens deze toolboxmeeting besteden we aandacht aan de veiligheid rondom het lassen. Deze toolbox gaat over de blootstelling aan lasrook. We zullen stilstaan bij:
Lasrook is meer dan rook alleen. Het is een verzamelterm voor de gassen die vrijkomen tijdens het lassen, vermengd met hele fijne stofdeeltjes van het smeltbad. Ook het gebruik van toevoegmaterialen als draad en elektroden bepalen de samenstelling van de lasrook. Ten slotte bevat lasrook vaak nog deeltjes van verf, primer, vetten en oliën die zich op werkstuk bevinden. |
.
Lasrook wordt gevaarlijk op het moment dat het ingeademd wordt en in de keel en longen terecht. Direct merkbare gezondheidseffecten hiervan zijn:
Op lange termijn kan/heeft lasrook ook gezondheidseffecten zoals:
In de Nederlandse arbeidsomstandighedenwetgeving (Arbowet) is beschreven wat de verplichtingen zijn van de werkgever en werknemer
De werkgever heeft een zorgplicht en moet in ieder geval zorgen voor:
Hierin wordt als grenswaarde voor lasrook 1mg/ m3 aangehouden. Dit betekent dat:
De gemiddelde blootstelling aan lasrook op een 8-urige werkdag niet hoger mag zijn dan 1mg/m3. Omdat we dit niet op het oog kunnen bepalen is aanvullend onderzoek nodig waarbij op verschillende manieren gemeten wordt of deze wel of niet wordt overschreden.De werknemer heeft als verplichtingen:
Welke voorzieningen je moet treffen is afhankelijk van situatie waarin gewerkt wordt. In deze toolbox worden enkele voorbeelden aangehaald die binnen A.Hak worden toegepast.
Bronmaatregelen
Gevaren moeten als eerste bij de bron aangepakt te worden. Denk aan:
Bronafzuiging in onze werkplaatsen (puntafzuiging)
Collectieve maatregelen
Mocht bronaanpak niet mogelijk zijn dan wordt ventilatie toegepast op de werkplek / lastent.
Voor geschikte lastenten, zie laatste kopje in deze toolbox.
Individuele maatregelen:
Mocht ventilatie nog steeds onvoldoende mogelijk zijn dan verzorgt A.Hak zorgt voor de benodigde beschermingsmiddelen
Onderhoud en schoonmaken PBM:
Reinigen van filters Hiernaast zie je een afbeelding van de laskap, onderdelen en de filters. Filters dienen periodiek te worden vervangen! Hieronder staat de frequentie opgenomen:
|
Voor het uitvoeren van laswerkzaamheden kan de inzet van lastenten noodzakelijk en gewenst zijn. Hier liggen diverse redenen aan ten grondslag: waarborgen kwaliteit, weersomstandigheden zoals wind en regen, efficiëntie – alles bij de hand, bescherming omgeving.
Het gebruik van lastenten zorgt er echter ook voor dat lasrook tijdens het lassen niet weg kan, waardoor er in de tent te hoge concentraties aan lasrook kunnen ontstaan. Alle lastenten moeten vanaf nu minimaal voorzien van mechanische ruimtelijke afzuiging, maar dienen bij bepaalde lasprocessen aangevuld te worden met bronafzuiging.
Hierna wordt per type tent een toelichting gegeven:
Clustertent
Pyramidetent
Tie-in cabine
Lascabine
Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.