01. Arbozorg en organisatie
 >  Hand Safe
Introductie

ZORG DAT JE MET JE HANDEN NIET IN DE LINE OF FIRE KOMT!

De doelstelling van HANDS SAFE werken is het verminderen van hand- en vinger gerelateerd letsel. In deze Safety Alert worden vijf incidenten uitgelicht die binnen onze organisatie hebben plaatsgevonden de afgelopen periode. 

De 5 HANDS SAFE regels zijn:

 1. Gebruik de juiste handschoenen voor je werkzaamheden
 2. Gebruik 'Hand safe' (hulp) middelen;
 3. Handen op afstand houden totdat (verborgen) energie onder controle is;
 4. Geen handen in de 'Line of Fire' van bewegende delen;
 5. Vooraf nadenken. Kunnen mijn handen in de 'Line of Fire' terecht komen?
​​​​​​​
  Voorbeelden

  Gebruik de juiste handschoenen voor je werkzaamheden
  1. Een medewerker heeft onlangs bij het monteren van een watermeter beugel een snee in zijn vinger opgelopen doordat een braam door de handschoen heen is gekomen.

  2. Een medewerker heeft een snijwond opgelopen bij het verwijderen van een DN500 blindplaat bij het niet dragen van de juiste beschermingsmiddelen.

  Beoordeel altijd vooraf wanneer en welke handschoenen voor welke werkzaamheden moeten worden gedragen. Weet je het niet? vraag om advies bij je KAM-coordinator. 
  Gebruik 'Hands Safe' (Hulp) middelen
  Een typisch voorbeeld van een incident waarbij de handen aan de last worden gehouden kan voorkomen bij het horizontaal inbrengen van een leiding in een staalconstructie. Bij het op plaats brengen van de leiding in de staalconstructie is een rigger klem komen te zitten met de linker ringvinger tussen twee flensen. Dit kun je bijvoorbeeld voorkomen door een stuurlijn te gebruiken.