Algemeen
 >  Safety Selfie
Inleiding

Iedere medewerker denkt regelmatig dat ongevallen hem/ haar niet kunnen of gaan
overkomen. Denk bijvoorbeeld aan de standaard opmerking: 'Mij overkomt dat niet, ik doe dit werk al jaren en het is nog nooit misgegaan'.  Toch gebeuren er nog dagelijks overal diverse ongevallen, en vaak met een slechte afloop. Met deze toolbox willen we jullie vragen of bij een aantal zaken stil te staan. 
Safety Selfie

Een goed startpunt in deze is om eens van jezelf een Safety Selfie te maken, anders gezegd kijk eens in de spiegel en vraag je hardop af: “werk ik wel veilig”?

Als we heel eerlijk zijn zullen we allemaal moeten antwoorden: “nee, niet altijd”. Daarnaast zijn er ook nog onveilige situaties we in de jaren hebben geaccepteerd en die we niet meer herkennen als een risico. Belangrijk om te weten is dat  de meeste arbeidsongevallen gebeuren bij het uitvoeren van risico volle activiteiten maar juist bij het uitvoeren van routinematige werkzaamheden. 

Vragen die je jezelf kunt stellen:

  • Hoe bewust ben jij van de risico’s die je neemt bij jouw werkzaamheden?
  • Hoe vaak voer jij voor het uitvoeren van je werkzaamheden een LMRA uit? 
  • En hoe vaak kom je dan tot de conclusie dat er een onveilige situatie is?

Hier kun je namelijk heel veel risico’s uitschakelen. Zo voorkom je ernstige arbeidsongevallen die behoorlijke impact kunnen hebben op de volgende items; Familiare impact, organisatorische impact, economische impact en het imago van het bedrijf.

Wat vragen we van jou?
​​​​​​
  • Begin bij jezelf dan zijn we al een stap op de goede weg;
  • Daarnaast vragen we van jou om je collega's aan te spreken bij situaties die jij onveilige vindt
  • Mocht je worden aangesproken door een collega: Ervaar dit niet als een aanval maar zie het als positieve kritiek, enkel en alleen bedoeld voor jouw eigen veiligheid.
Actie

Zie je een onveilige situatie of een onveilige handeling (of vind je dat iets onveilig is)? Maak hier dan een foto van, los de situatie op en maak een risico melding in de veiligheidsapp. Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.