Caglar Yilmaz
Arbeidsmiddelen
 >  Onbedoeld aangaan van machines
Introductie

A.Hak heeft een bericht ontvangen die gericht is aan bedrijven die gebruik maken van elektrische machines waarbij de aan-/uitschakelaar in een vaste stand blijft staan. ​​​​​​​

Risico's > Wat kan er gebeuren?

​​​​​​

Wat is er gebeurd

Tijdens werkzaamheden aan een tramspoor wordt bij het naslijpen een grote haakse slijper gebruikt. Bij een eerste poging de (hand)slijpmachine te starten, blijkt dat de automaatzekering van de vrachtwagen uitgeschakeld is. Na het resetten van de automaatzekering wordt de stekker van de machine opnieuw in de verlengde haspel gestoken. De slijpschijf begint spontaan te draaien en daardoor vooruit rolt. Hierbij wordt één van de medewerkers in beide benen geraakt en is enkele maanden arbeidsongeschikt door dit ongeval.

​​​​​​​

Oorzaak

De kabel van de haspel blijkt door draaiingen en knikken in de kabel een intern defect te hebben. Door het bewegen van de kabel treedt er kortsluiting op waardoor de automaatzekering in de vrachtwagen zichzelf uitschakelt. Bij het opnieuw aanzetten van de stroom wordt niet gecontroleerd of de schakelaar van de slijper ‘uit’ staat. ​​​​​​​

Maatregelen > Leerpunten

Leerpunten

  1. Schakel bij machines met een vaste stand voor aan-/uitschakelen altijd de schakelaar eerst uit als de stroom opeens wegvalt.
  2. Controleer vóór het inschakelen van de spanning op een elektrisch gereedschap altijd eerst of de aan-/uitschakelaar in de uitstand staat.
  3. Schakel niet zomaar een automaatzekering weer in als deze uitgeschakeld is. Ga eerst na waar of wat de uitschakeling veroorzaakt heeft.
  4. Informeer werknemers hoe een kabelhaspel moet worden gebruikt en wanneer een kabelhaspel ter reparatie moet worden aangeboden.
Tips > Voor meer informatie

Meer informatie over het veilig gebruiken van de haakse slijper vind je op - https://www.dekra-industrial-safety.nl/nieuws/veilig-werken-met-een-handslijpmachine/ - Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.