Eddy Koenders
13. Safety Alerts
 >  Opheffen veiligheidsmaatregelen derden.
Introductie
Enkele weken na het aanleveren van de  opleverdocumenten van de werkzaamheden heeft de bouwaannemer de stijgkabel beschadigd waardoor er 2 fase beschadigd waren.

Aangezien Liander de gegevens nog niet verwerkt heeft krijgt de bouwaannemer geen contact met de juiste afdeling van Liander. Hierop heeft de bouwaannemer de uitvoerder van A. Hak gevraagd wat te doen met deze situatie, hierop heeft A. Hak ook contact opgenomen met Liander maar geen gehoor gekregen. Een monteur van A. Hak die op de locatie werkzaam is voor andere werkzaamheden en tevens elektra monteur (VP) word aangesproken door de bouwaannemer. De monteur van A. Hak bekijkt de beschadiging en stelt de situatie veilig door het verwijderen van de mespatronen en verzegeld de kast.
In verband met geen contact krijgen met Liander adviseerd de uitvoerder van A.Hak de bouwaannemer om de storingsdienst van Liander te bellen. Deze is op locatie geweest en heeft dummy’s aangebracht op de positie waar de mespatronen verwijdert zijn door de monteur van A.Hak en een inschakelverbod aangebracht.

Na overleg met Liander en A.Hak heeft A.Hak opdracht gekregen om de schade te herstellen.
Na het herstellen van de beschadigde stijgkabel door een andere monteur van A. Hak word doorgegeven aan Liander dat de kabel hersteld is.
Een aantal dagen later is de monteur van A. Hak die de mespatronen verwijderd had weer op locatie aanwezig voor andere werkzaamheden. Hier spreekt hij met een medewerker van Liander die hem vraagt of hij mespatronen bij zich heeft om weer in te schakelen, deze heeft de Liander medewerker zelf niet bij zich. De monteur van A.Hak bekijkt de locatie waar de kabel beschadigd was en constateert dat deze juist gerepareerd is. De medewerker van Liander en monteur van A.Hak overleggen wie de mespatronen terug gaat plaatsen. De bouwaannemer word erbij geroepen om er voor te controleren dat alle automaten uitgeschakeld zijn.

Na constateren dat alle automaten uitgeschakeld zijn en de schade juist verholpen is verwijderd de monteur van A. Hak de dummy’s en  plaatst de mespatronen om deze vervolgens weer af te zegelen.

Een dag later komt de monteur van Liander op de locatie om de dummy’s te verwijderen welke al verwijdert zijn.

Risico's > Wat ging er fout
De monteur van A.Hak heeft veiligheidsmaatregelen opgeheven die hij niet op mocht heffen.
Medewerker van Liander was niet bevoegd om veiligheidsmaatregelen op te heffen / opdracht voor te geven.

Oorzaak:
De monteur van A.Hak ging er van uit dat de medewerker van Liander bevoegd was om deze veiligheidsmaatregelen op te heffen en aangezien de situatie volledig hersteld was, veilig was en de appartementen al een aantal dagen zonder stroom hadden gezeten, was de monteur van A.Hak bereid om de medewerker van Liander te helpen met weer spanning te geven aan de appartementen.
Maatregelen > Leermoment

Verwijder alleen veiligheidsmaatregelen die door jezelf en/of directe collega aangebracht zijn.

Veiligheidsmaatregels aangebracht door een andere partij ten alle tijden laten zitten.

Discussie > Bespreek het met je collega’s!

Ga met elkaar in gesprek over het volgende:

  1. Hoe ga jij om met dit probleem in jouw werkomgeving?
  2. Wist jij dat er wetten/regels waren?
  3. Hoe ben je hier achter gekomen?Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.