Peter Dekkers
13. Safety Alerts
 >  Medewerker geraakt door lierdraad
Inleiding

Op 8 november worden er kabeltrekwerkzaamheden uitgevoerd langs de Van Konijnenburgweg in Bergen op Zoom. Bij het trekken van kabel 2B is de trekkop van de lierdraad losgeschoten en tegen de hand van een medewerker terecht gekomen.

Risico's > Wat is er gebeurd

Op donderdag 3 november wordt een beschadiging gezien aan de lierdraad. Na constatering zijn de werkzaamheden gestaakt en is een erkend montage bedrijf ingeschakeld om een reparatie uit te voeren. De reparatie is uitgevoerd met onderstaande​​​​​​​ kabelklem. Uit onderzoek is gebleken dat deze kabelklem de trekkrachten op de kabel (5000kg) moet kunnen houden. 

Tijdens de kabeltrek op 8 november is de lierdraad uit de draadklem geschoten. De lierdraad zwiepte weg en sloeg tegen de hand van een medewerker. Deze medewerker begeleidde op het moment van het incident de kop van de kabel door de kabeltransporteur.  Hij moest hierbij kortstondig in de gevarenzone staan (ca 50  tot 80 cm). Hoewel de medewerker veiligheidshandschoenen aan had is er letsel ontstaan aan het bovenste kootje van zijn rechter ringvinger. Onderstaand een schematische weergave van de locatie en positie van betrokken medewerkers.