Marleen Steffen
Safety Alerts
 >  Ernstige verwonding door wegschietende PE-buis.
Introductie

Op 28 juli 2021 heeft tijdens het uitrollen van een PE-buis (100m Ø110mm) een incident plaatsgevonden waarbij een grondwerker ernstig letsel heeft opgelopen. De PE-rol werd uitgerold ter voorbereiding op een gestuurde boring. 

Het onderzoek is nog niet afgerond, maar de eerste terugkoppeling willen we al met jullie delen, gezien deze risicovolle activiteit.

Deze SA geeft toelichting op de voorlopig bekende oorzaken en de mogelijk te nemen maatregelen. Na het afronden van het onderzoek zal er een aanvulling gemaakt worden op deze Safety Alert.

Risico's > Wat is er gebeurd?

Met een mobiele kraan worden de PE-rollen op de locatie van het uittrede punt klaar gelegd. Het begin van de PE-buis (rol) wordt vastgemaakt aan een reeds aanwezige lantaarnpaal (figuur 1). Voor de borging wordt een open haak door de PE-buis heen gestoken en met een ketting en (hijs)band bevestigd aan een lantaarnpaal (figuur 2).  LET OP: Een open haak is geen correct bevestigingsmiddel.  

Figuur 1. Bevestiging aan lantaarnpaal.
Figuur2. Bevestiging van (open) haak door PE-buis.Vervolgens wordt de rol in zijn geheel opgepakt (gehesen) door de kraan. Dit gebeurt met een hijsketting die door de PE-rol heen gestoken wordt. Daarna worden de buitenste banden (zie figuur 3) losgemaakt die rondom de PE-rol zitten. Na het losmaken van deze banden rijdt de mobiele kraan stapvoets achteruit met de PE-rol hangend aan de ketting in de kraan waardoor de PE-buis kan afrollen. Halverwege het afrollen (ca 50 meter) worden de volgende reeks banden losgemaakt. Als de PE-rol bijna is afgerold, wordt de laatste band losgemaakt. Vervolgens is tijdens het verder uitrollen het uiteinde van de PE-rol ongecontroleerd weg geschoten.

Door deze ongecontroleerde beweging zijn twee medewerkers geraakt. Een van de twee medewerkers heeft hierdoor ernstig hoofdletsel opgelopen.

Direct genomen acties
De werkzaamheden zijn direct stil gelegd. De grondwerker is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Directie, afdeling KAM en opdrachtgever zijn geïnformeerd over het incident en de gezondheidssituatie van de grondwerker