Safety Alerts
 >  Graafbak tegen het hoofd
Introductie

Tijdens deze toolboxmeeting besteden we aandacht aan een incident welke heeft plaatsgevonden binnen A.Hak Infranet en tot verzuim heeft geleid. 

Risico's > Wat is er gebeurd?

Wat is er gebeurd

Op woensdagmiddag 3 maart heeft een incident met verzuim plaatsgevonden bij A.Hak Infranet regio Oost. Het incident heeft plaatsgevonden tijdens het (van de haspel) trekken van een MS-kabel in de reeds ontgraven sleuf. De grondwerker benaderd de graafmachine te dicht met als doel om de kabeltrekkous in de hijsoog van de graafmachine te leggen. De machinist ziet dit en wil zijn collega helpen met de zware klus. Vlak voordat de machinist het bedieningspaneel omhoog heeft raakt de machinist de linker bedieningsstick met zijn been. Hierop schiet de bak van de graafmachine plotseling opzij en raakt deze de, licht opzij gebogen, grondwerker op zijn hoofd. Hierdoor schiet de grondwerker zelf ook nog tegen de bouwhekken aan.

De grondwerker draagt gelukkig zijn helm. De klapt wordt opgevangen door de helm. Desondanks voorkomt dit niet dat grondwerker een hoofdwond oploopt. Na controle van het ambulancepersoneel blijkt het letsel (gelukkig) beperkt te zijn tot alleen uitwendig letsel. De grondwerker mag van het ambulancepersoneel zelf langs het ziekenhuis voor een aantal hechtingen.

Wat is de oorzaak

De grondwerker verwacht niet dat de graafmachine onbedoeld in beweging komt. Om de trekkous in de hijsoog te hijsen, zal de grondwerker dicht bij/op de graafbak moeten zijn. De machinist wil plots zijn collega helpen. Hierdoor maakt de machinist al een staande beweging voordat hij het bedieningspaneel omhooghaalt. Door eerst het bedieningspaneel omhoog te halen zal de machine niet meer reageren op de bedieningssticks. Dit gebeurt allemaal terwijl er ‘een tandje bij’ wordt gezet om de werkzaamheden tijdig af te ronden en door te kunnen naar de volgende klus. ​​​​​​​

Maatregelen > Wat moet je doen?

Wat zijn de aandachtspunten:

Een aantal punten om soortgelijke incidenten te voorkomen of de gevolgen hiervan te beperken;

  • Sta nooit tussen een lopende/draaiende machine en een vast object (hekwerk en/of muur);
    • Zet machines uit, verplaats deze of stap weg;
  • Communiceer ALTIJD en ‘wacht’ op elkaar, “verwacht het onverwachte”;
  • Draag altijd je PBM, de helm heeft zichzelf bewezen;
  • Blijf alert, neem de tijd en overtuig jezelf;
  • Bij twijfel stoppen!

Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.