Safety Alerts
 >  Titel van de toolbox hier
Introductie

Tijdens deze Safety Alert besteden we aandacht aan een incident waarbij een medewerker in de sleuf is gevallen tijdens het plaatsen van verlichting

Risico's > Wat kan er gebeuren?

Wat is er gebeurd
Op 04-12-2020 is bij Infranet een medewerker gewond geraakt wegens een val waarbij de getroffene met zijn rug op een leiding terecht is gekomen. Dit incident heeft geleid tot een ongeval met verzuim.

Tijdens de start van de werkzaamheden om 07:40 uur was het nog erg donker. Om goede verlichting te hebben in de sleuf ging de getroffene een statief plaatsen met een bouwlamp. Gezien de kou en diepte van de sleuf (2 mtr.) ging hij ervan uit dat de ondergrond erg hard zou zijn.
Hij plaatste een statief tussen twee buizen met meer kracht dan nodig. Doordat de ondergrond heel zacht bleek te zijn, zakte het statief direct diep in de grond, waardoor het slachtoffer zijn evenwicht verloor en voorover is gevallen in de sleuf. Hierbij kwam hij met zijn rug op de nog aan te sluiten leiding terecht en voelde de lucht uit zijn longen klappen. Ook bleek hij letsel bij zijn oog te hebben, een snee welke door arts is gelijmd.

Wat is de oorzaak
Hij wilde ‘even snel’ verlichting regelen. Hierbij onvoldoende rekening gehouden of de ondergrond geschikt was, de plaats voor het statief en zijn eigen ingenomen plek voor dit klusje. Hierbij is hij voorovergevallen.

Maatregelen > Wat moet je doen?

Wat zijn de aandachtpunten:
We zien dat de diverse ongevallen met verzuim bij Infranet geen grote technische mankementen als oorzaak hebben gehad. Het zijn handmatige handelingen geweest waarbij verkeerde inschatting of niet opletten heeft gerelateerd tot het ongeval. Minder tastbaar om specifiek voor dit ongeval een juiste actie te bepalen. We doen vooral beroep op jullie bewustzijn om de tijd nemen situaties vooraf goed in te schatten. Zeker in deze tijd van duisternis, wind, regen en/of koude.


Daarnaast toch nog een aantal aspecten die opvallen;

  • In de wintermaanden is het in de ochtend vaak nog erg donker. Zorg ervoor dat er voldoende verlichting is. Wellicht een oplaadbare LED straler gebruiken met een gebruiksduur van 4 uur.
  • Vaste opstelling bouwlamp, zodat er altijd voldoende licht is op locatie. Vaak ook effectief tegen diefstal.
  • Mogelijk had hij ook last van duister en had iemand beter even bij kunnen schijnen

Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.