C. Yilmaz
09. Specifieke werkzaamheden
 >  RVS Adapter voorzien van rubberen ring
Risico's > Correct toepassen van de RVS-adapter

Er blijkt onduidelijkheid te zijn betreffende het gebruik van de RVS Adapters. De RVS Adapters zijn te gebruiken zoals ze worden aangeleverd. Maar ze moeten bij bepaalde werkzaamheden aangepast worden en via een andere methode worden gemonteerd.

In deze toolbox informeren wij over het gebruik van de RVS-adapter. Wanneer mogen wij een RVS-Adapter voorzien van rubberen afdichtingsring gebruiken en wanneer moeten wij deze ringen verwijderen en de Adapter voorzien van Teflontape?  

Er doen zich met regelmaat calamiteit voor n.a.v. een verkeerd geïnstalleerde RVS-adapter. Om die reden lichten wij het volgende graag toe: 

Gebruik met Afdichtingsring 
Adapters (Swivels) mogen worden toegepast bij grijsgietijzer als er gasloos kan worden gewerkt (dus eerst blazen zetten of TBA gebruiken). De diameter van de leiding waar de adapter in moet worden geplaatst  moet dan wel groter zijn dan 200 mm. De adapter mag alleen worden toegepast bij vervanging van een bestaande aanboring in de vorm van een al bestaande adapter of T-flex (ook wel flex-T genoemd). De rubberring zorgt voor de afdichting. 

Adapterringen verwijderen en voorzien van (teflon) verpakking
Indien de Adapter wordt gebruikt om een aansluiting te maken op een stalen las sok, dan dient de aandrukring en de rubberen afdichting verwijderd te worden. 

De schroefdraad dient verpakt te worden met teflon gas tape of met vloeibare schroefdraad afdichting (loctite).Tips > Voor meer informatie

LET OP! Er zijn Swivels met BSP draad en BSPT draad. De Swivels met BSP draad (rechte draad) moeten worden gebruikt in gietijzeren hoofdleidingen. De Swivel met BSPT (conische draad) is te gebruiken in lassokken.


Bij deze werkzaamheden is de Gas Montagevoorschriften N4599 van toepassing. 


Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.