Ons lichaam werkt het beste als de kerntemperatuur ongeveer 37 graden is. Dat houden we zo door warmte te maken en af te geven in balans. Hoe warm we het hebben, hangt af van de omgeving (zoals de temperatuur, luchtvochtigheid en wind), de kleding die we dragen, hoeveel we bewegen en persoonlijke dingen zoals leeftijd, conditie en medicijnen.
Ons lichaam kan zich aanpassen aan warmte door bijvoorbeeld de bloedvaten groter te maken, te zweten en warmte uit te ademen. Ook passen we onze kleding en ons gedrag aan als het warm is, bijvoorbeeld door lichtere kleding te dragen en minder zwaar werk te doen.
Als het warm is, probeert je lichaam af te koelen door meer bloed naar je huid te sturen. Als dat niet genoeg helpt, gaat je lichaam zweten. Zweten zorgt ervoor dat je vocht, vitamines en mineralen verliest.
Als je zwaar werk doet, wordt dit proces sterker. Samen met een slechte conditie, hoge luchtvochtigheid en felle zon kan dit zorgen voor problemen zoals zonnesteek, hittekrampen of zelfs een hitteberoerte. Een hitteberoerte gebeurt alleen als je lichaam niet meer kan afkoelen en de temperatuur boven de 41 graden komt.
Naast de hitte kan de zon je huid ook verbranden, dus je huid beschermen is heel belangrijk!
Symptomen waar we op moeten letten (bij elkaar) zijn:
Voordat je met het werk begint:
Tijdens het werk (in afstemming met het projectteam):
|
Aandachtspunten voor leidinggevenden:
Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.