Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's) zijn bedoeld om de effecten van gevaren (en bijbehorende risico’s) te beperken. Ze mogen in principe alleen worden gebruikt in situaties waar technische en organisatorische maatregelen niet kunnen worden toegepast. Het is dus de laatste stap op gebied van veiligheid.
Voor alle stappen geldt dat de werkgever deze PBM’s gratis moet verstrekken en dat er regelmatig instructies moeten worden gegeven over het gebruik en onderhoud van PBM's. Het juiste gebruik van PBM's, die worden toegepast als bescherming tegen levensbedreigende gevaren, moet in het kader van de instructies geoefend worden.
De juiste PBM's moeten in onze Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) worden vastgelegd en de verplichting om ze te dragen worden in onze posters, startwerkinstructies en VGM plannen opgenomen. PBM's omvatten hoofd-, oog-, gezichts-, gehoor-, adem-, lichaams-, arm-, hand-, been- en voetbescherming, evenals bescherming tegen vallen van hoogte en bescherming van personen die alleen werken. In onderstaande toolbox willen we specifiek meer informatie verstrekken over ‘’Hoofdbescherming’’
Een veiligheidshelm is bedoeld om letsel aan het hoofd te voorkomen door bijvoorbeeld stoten, voorwerpen die omvallen of omlaag vallen of kunnen rondvliegen.
De CE gekeurde helmen binnen A.Hak zijn van Polyethyleen (PE), dat houdt in dat de helm maar 3 jaar na productiedatum mag worden gebruikt. Dit geldt zowel voor de buitenkant als de binnenzijde. Voor speciale activiteiten of ongewone omgevingscondities, bijv. extreme omgevingstemperatuur, zijn middelen op maat verkrijgbaar
Gebruiksduur
Aan de binnenzijde van een helm staan een heleboel gegevens. De belangrijkste voor A.Hak staat hiernaast vermeldt.
In het midden van de cirkel staat het jaartal van fabricage. Daaromheen staan de 12 maanden van het jaar aangegeven. De pijl geeft in dit geval de maand aan waarin de helm gefabriceerd is. De helm van het plaatje hiernaast is dus gefabriceerd in juni 2013. Afhankelijk van het type materiaal / gebruikshandleiding van de fabrikant kun je nu zelf controleren of jouw helm nog gebruikt mag worden of niet.
Verplichtingen
In het algemeen dient de veiligheidshelm gedragen te worden:
Als de helm irriteert zult u hem minder gemakkelijk opzetten. Vanwege hygiëne is het van belang de binnenzijde regelmatig schoon te houden en eventueel een zweetbandje te gebruiken.
Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.